Bazar books
Växtrevolutionen

Stefano Mancuso

Växtrevolutionen

Författare: Stefano Mancuso
Översättare: Olov Hyllienmark
Originaltitel: Plant Revolution
Genre: Utländsk skönlitteratur
ISBN: 9789170285240
Recensionsdatum: 2019-03-26
Bindning: Inbunden

Uppföljaren till kritikerrosade Intelligenta växter. Unik insikt i växters liv och uppbyggnad av en av världens ledande forskare inom neurobiologi. 

2018 stiftade vi bekantskap med växtneurobiologen Stefano Mancusos fascinerande bok Intelligenta växter, som fick oss att se på grönska med helt nya ögon. Boken hyllades av pressen och gjorde stora avtryck i media, bland annat kallade Göran Greider den ”fullständigt fantastisk” i en stor artikel i Aftonbladet.  


Nu kommer uppföljaren, Växtrevolutionen, där Mancuso tar oss med in i framtiden och visar häpnadsväckande lösningar på framtidens tekniska problem – som växterna redan löst åt oss. 


Vi människor tar för givet att växterna är lägre stående än vi själva. Men varför skulle det vara så? Under alla tider har växterna förökat sig och koloniserat samtliga kontinenter. Idag står de för minst 80 procent av världens biomassa. De är urgamla varelser – och ändå sinnebilden för modernitet, hållbarhet och innovation.


Faktum är att vi kan lära oss mycket av växternas tålmodiga och intelligenta sätt att överleva, samarbeta och blomstra.


Växter andas och skapar mat med hela kroppen. De är också extremt receptiva. Forskning gjord på professor Mancusos laboratorium vid universitetet i Florens visar att åtminstone en växt, Mimosa pudica, har förmågan att både lära sig och minnas. En annan växt, Boquila trifoliata, undgår att bli uppäten genom att plötsligt börja likna en annan växt.


Växter kan inte kan förflytta sig i egentlig mening, vilket gör dem sårbara för rovdjur och därmed uppfinningsrika. De kanske inte har någon hjärna – men kan tack vare sin decentraliserade struktur forma organisationer utan kontrollcentra, där gruppen blir mer intelligent än de mest intelligenta enskilda individer.


Inom arkitekturen har såväl byggnader som flygplatser hämtat inspiration från växtvärlden. Inom teknologin har det bland annat skapats ”flytande farmar”. Och frågan är om inte Internet kan liknas vid de viktiga, vittförgrenade rottrådarna som är växternas intelligenscentral.


Det verkar onekligen som om vi har mycket att lära av våra gröna vänner - både när det gäller att organisera vårt samhälle och hur vi ska leva våra liv.


Med Mancusos egna ord ur boken:


Det är ingen slump att Internet, själva symbolen för vårt moderna liv, är byggt som ett rotsystem. Inget kan tävla med växter när det gäller stabilitet eller innovation. Deras sätt att fungera är en användbar modell, speciellt i en tid när förmågan att omfamna förändring och hitta innovativa lösningar har blivit en förutsättning för framgång. Vi borde ha detta i åtanke när vi planerar för vår arts framtid.


 

Det finns 0 kommentarer till denna bok

Det finns ännu ej några kommentarer tioll denna bok, var först med att kommentera.

Skriv ett inlägg


Stefano Mancuso har också skrivit

Stefano Mancuso

Stefano Mancuso

Stefano Mancuso är chef på International Laboratory of Plant Neurobiology (LINV) i italienska Florens, grundare av International Society for Plant Signaling and Behavior, och professor vid Florens universitet.Mancusos böcker och artiklar har publicerats i mängder av internationella magasin och tidskrifter, och tidningen La Repubblica listade honom bland tjugo människor som kommer att förändra våra liv. Hans Ted Talk har visats över en miljon g&ar...

Visa författarpresentation