Bazar books

Fasansfull redogörelse från en överlevare

Publicerad: 2013-12-10

"Jelena Muchina fyllde 17 år hösten 1941. Och likt Anne Frank och miljoner andra tonårsflickor världen över skrev hon dagbok. Hon drömde om pojkar och den stora kärleken, om framtiden och resor hon hoppades få göra, hon bekymrade sig över skolan och betygen, speglade sig och upptäckte alla fel och brister som ingen annan sett. (..)Lenas tankar känns så vardagliga, så normala, så mänskliga. Och hennes bestörtning när hon inser att Moskva via de dagliga radioutsändningarna skönmålat verkligheten är hemsk att känna. Hon trodde ju att Röda armén snabbt och enkelt skulle avspisa Hitlers soldater. I stället meddelas plötsligt att kiev är intaget och att matransonerna i Leningrad ska sänkas till 125 gram bröd om dagen. Alla tillfarter är blockerade, ingen mat kan smugglas förbi tyskarna. I januari 1942, några dagar sedan deras inneboende "tant" dött av svält, ondgör hon sig över Stalin som frossar i mat på banketter med allierade politiker i Moskva, hon kallar dem oanständiga. ändå har hon svårt att sörja.LENAS TANKAR KÄNNS så vardagliga, så normala, så mänskliga. Och hennes bestörtning när hon inser att Moskva via de dagliga radioutsändningarna skönmålat verkligheten är hemsk att känna. Hon trodde ju att Röda armén snabbt och enkelt skulle avspisa Hitlers soldater." Norrbottens kuriren om Lenas dagbok

Länkar till böcker
Lenas dagbok
Länkar till författare
Lena Muchina
Print